Sjukvårdsprodukter

Sjukvårdsprodukter kan innebära allt från en apparat för öronspolning till en febertermometer, ordet inbegriper egentligen alla artiklar som kan tänkas behövas på en vårdcentral, lasarett eller ett äldreboende. Efter att covid19 gjorde sitt intåg i världens alla länder så har användningen av vissa sjukvårdsprodukter ökat med flera hundra procent. Tänk bara på alla handsprit som har gått åt både på sjukhus men också i hemmen. Hur man på bästa sätt återvinner sjukvårdsprodukter vet man på sjukhus och vårdcentraler, men hur är det med kunskapen i hemmen hos privatpersonerna? Vet man hur man på bästa sätt återvinner och sopsorterar sjukvårdsprodukter?

Återvinna sjukvårdsprodukter

För lite drygt ett år sedan innan covid19 drabbade varenda människa var det inte särskilt vanligt att man brukade handsprit utanför sjukvårdsinrättningarna. Nu år 2021 är handspriten en del av vardagen och finns nästan överallt. Men hur gör man med alla överblivna och förbrukade flaskor som det varit handsprit i? Egentligen är det inget konstigt att återvinna en flaska som det varit handsprit i då de ofta är gjord i plast och ska källsorteras som plast. Men det som skiljer sig från andra plastflaskor är att innehållet (spriten) är väldigt lättantändligt och därför måste man noggrant skölja ur de flaskor som det varit handsprit i, innan man slänger den i den i sopsorteringen för plast.

Överblivna sjukvårdsprodukter

Vad gör man med överblivna sjukvårdsprodukter som till exempel desinfektionsmedel? Om det faktiskt skulle vara så att det blir handsprit eller andra typer av desinfektionsmedel över (knappast troligt i dessa tider) så gäller det att veta hur och var man gör sig av med detta. Överblivna sjukvårdsprodukter måste sorteras korrekt. Till exempel så får du inte lov att hälla ut eventuellt desinfektionsmedel som finns kvar i förpackningen då detta ska hanteras som farligt avfall. Alltså får den inte lov att hällas ut i avloppet eller slängas i soporna. Istället ska den lämnas in till närmsta återvinningscentral. Detsamma gäller för mediciner, dessa ska inte ut i vårt avlopp utan lämnas in på apoteket eller på rätt ställer på återvinningsstationen.