Leksaker till flickor på internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, det är dagen då vi hyllar alla kvinnor här i världen. Samtidigt som vi tar och upp och diskuterar alla de svårigheter som kvinnor fortfarande måste möta varje dag, både i Sverige och i andra länder. Vad som vi också bör prata om är hur vi på bästa sätt ger unga flickor en möjlighet att lyckas och komma längre i livet än vad som förr har varit möjligt för flickor. Det första vi då bör göra är att titta på hur vi uppfostrar våra barn. Att killar anses tåla mer ”hårda tag” medan tjejer anses vara sköra är inte bra. Det gör att tjejer inte kommer våga ta några risker vid lek, eller i det vuxna livet.

En annan sak som borde ses över är vilka leksaker vi tillåter våra barn att leka med. För många är pojkar och bilar eller actionfigurer är synonymt, medan flickor ska helst leka med barbie eller med köksredskap. Att dela in leksaker på det här sättet är inte bra, och det stärker bara den stereotypiska bilden att tjejer ska hålla på med en sorts syssla medan pojkar håller på med någon annan. Även detta reflekteras i arbetslivet, där fler kvinnor söker sig till jobb som sjuksköterska än till till exempel mekaniker.

Det är därför som både tjejer och killar redan i småbarnsåldern borde leka med leksaker som är anpassade för att stärka barnen mentalt och fysiskt. Leksaker från https://vikingtoys.se/ är exempel på sådana leksaker. De kommer i olika sorter, från bilar till djur som både är roliga att leka med, och skonsamma för hemmet och barnen. Med lek med sådana här leksaker kan även små flickor drömma om att bli mekaniker en dag.

Visste ni förresten att det i år 100 år sedan som rätten till kvinnlig rösträtt röstades igenom? Så detta års internationella kvinnodag borde vi svenska kvinnor (och män) fira lite extra.