Berlocker

Vad hade du gissat på om du fick frågan om ”hur gammal den äldsta berlocken är”? Jättesvår fråga så klart, men lite kul ändå att fundera över. Vad definierar berlocker egentligen? Enligt några olika källor på nätet definieras en berlock som ”ett mindre föremål som kan fästas vid ett annat smycke som till exempel ett armband. En berlock kan föreställa precis vad som helst.”

Då återstår frågan hur gammalt de första berlockerna kan vara.

De första berlockerna

I en gammal grotta i Frankrike har man hittat en samling med mycket små smycken, man tror att dessa smycken är över 40000 år gamla. Det är ungefär lika gammalt som neandertalarna troligtvis blev. Neandertalarna levde under 200000 år i Europa och Asien och teorin har under lång tid varit att neandertalarna var mycket mindre begåvade än homo sapiens men efter fyndet av berlockerna i grottan har man reviderat den teorin en aning. Man uppskattar berlockerna till mindre än en centimeter stora och har troligtvis hängt i någon form av halskedja. Berlockerna hittades mellan år 1949-1963. De små smyckena är tillverkade i skal från musslor men även i elfenben, mycket eleganta och välgjorda. På den tiden trodde man inte alls att dessa berlocker kunde vara tillverkade av neandertalarna utan menade att det måste vara homo sapiens som gjort dom.

Berlockerna tidbestäms

I takt med att åren har gått har också tekniken utvecklats i rasande fart, detta har medgjort att forskarna kunnat påvisa med sina nya metoder att berlockerna man fann i grottan faktiskt är lika gamla som neandertalarna. Med hjälp av så kallade proteinanalyser har benbitarna som hittats ihop med berlockerna och fastställt att berlockerna visst härstammar från neandertalarna. Mycket har ändrats helt tack vare den nya tekniken och detta fortsätter ju att utvecklas så i framtiden kan vi säkert komma att revidera saker vi har kommit fram till under 2000-talet.