Visst kan konst vara konstigt, men ta mig tusan, det kan också vara snyggt

Jag har ett ganska komplicerat förhållande till konst. Ibland kan jag nästan förlora mig själv i en vacker målning men samtidigt har jag sett mycket konst som jag tycker ser ut som jag vet inte vad. Visst är det så att skönhet finns i betraktarens öga, och mitt öga har börjat att vänja sig vid även det lite konstigare.

Vad köper man till mamma när hon fyller 75

Min mamma har alltid gillat konst och ofta när vi var små tog hon med mig och mina syskon på muser och utställningar. Hon har alltid haft många ”tavlor” på sina väggar, men hon har aldrig haft konst, utan mest sådant hon ärvt av äldre familjemedlemmar. Hur som helst inför hennes 75 årsdag beslutade vi syskon oss för att köpa henne en riktigt fin målning som present. Syrran hade hittat en sajt som heter artely, en slags samlingsplats för konstnärer om jag fattat saken rätt. De har ett rejält stort utbud av både fotorealistisk och mer abstrakt konst och jag får säga att jag blev väldigt glatt överraskad. Både av utbudet och att det faktiskt går att ha råd med ett riktigt originalverk.

Ju fler kockar ju svårare att komma överens

Vi syskon enades om att titta på olika konst över helgen och plocka ut tre målningar var för att se om vi hamnade lika i vår bedömning av vad som är bra konst. När vi sågs kommande helg visade det sig att vi fyra hade helt olika uppfattningar. Det kändes frustrerande till att börja med, men det fick oss att börja prata om konst och jag tror vi alla växte som betraktare av konst efter att hört varandras tankar. Till slut fokuserade vi på vår mor, och vad hon tycker om, och vi hamnade på en ganska traditionell bild på en kvinna vid havet. Jag tror vi alla såg vår mor i den kvinnan, tittandes ut över havet utan en tanke på att vi fyra skulle komma in i hennes liv. Vad hon tycker får vi väl veta när hon öppnar sitt paket. Det sitter i betraktarens öga.